TAGS
alaska alberta amor balenes banff bcferries bicicletes electriques blackball Canadà Oest cannabis coronavirus covid19 Enllaços Ferris frontera indigenes mtrevelstoke noticies oest orques ossos parc nacional parcs nacionals rates transferwise turisme Viatjar vols wet'suwet'en yoho
Noves normes d’observació de les orques del mar de Salish

Noves normes d’observació de les orques del mar de Salish

El govern federal canadenc acaba de definir unes noves normes per a la protecció de les orques residents del mar de Salish. De manera resumida, l'observació des de vaixells (turístics o no) no es podrà fer a menys de 400 metres. Hi haurà nous límits de velocitat, i certes àrees quedaran tancades a la navegació, convertint-les de facto en un santuari. Aquestes normes s'aplicaran a tota la zona sud de l'illa de Vancouver, resseguint la costa des de Campbell River fins a Ucluelet. Són molt similars a les que ja s'apliquen des de fa anys al parc marítim del Saguennay i el Sant LLorenç, al Quebec.
Hi ha diversos tipus d’orques, que molts científics fins i tot consideren espècies diferents. A la costa del Pacífic del Canadà, hi ha les anomenades transients (que mengen mamífers com ara dofins, foques i lleons marins, i que es mouen en territoris molt extensos) i les residents (que mengen peixos, i que es mouen en territoris delimitats). Els grups d'orques que es pretén protegir amb aquesta nova normativa són les residents.
Hi ha dos grups d'orques residents, les del nord i les del sud. Les del nord tenen un territori que va des de mitja illa de Vancouver fins al sud d'Alaska. Les del sud tenen un territori que va des de mitja illa de Vancouver fins a Califòrnia. Hi ha unes 300 orques residents del nord, que des dels anys 70 del segle passat, no paren de créixer. Hi ha en canvi només 73 orques del sud, i el nombre no para de baixar. No se sap ben be perquè, encara que se sospita que viuen en un entorn molt més poblat i industrialitzat, amb més trànsit de grans vaixells, i a més a més, amb una població de salmons decreixent.
Les del sud passen l'estiu al mar de Salish, que va essencialment el sud de l'illa de Vancouver i la zona de l'arxipèlag de San Juan i l'estret de Juan de Fuca. Un darrer detall, conseqüència de la nova normativa d'observació (distància de 400 metres): si voleu veure orques, la zona nord de l'illa de Vancouver clarament oferirà moltes millors oportunitats que les sortides des de Victoria. Hi ha moltes més orques, i a més, els vaixells es podran acostar a una distància substancialment inferior. Tot això, sense comptar que cap al nord de l’illa de Vancouver s’hi desplacen molts menys turistes.
Autor: Francesc Nolla
Comparteix-ho:


Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, , premi l'enllaç per a més informació.

ACCEPTAR

Aviso de cookies